Danıştay, ÖSYM’nin Soru Yayınlamama Kararını Ä°ptal Etti!

DUSDATA’nın giriÅŸimiyle;

Danıştay 8. Dairesi, DUSDATA’nın giriÅŸimiyle Ankara Barosu’nun açtığı dava kapsamında, Ölçme Seçme ve YerleÅŸtirme Merkezi’nin (ÖSYM) üniversite sınavında sorulan soruların sadece yüzde 20’sinin yayınlanmasına iliÅŸkin kararını iptali etti. 

ÖSYM Yönetim Kurulu, 2014 yılında yapılan Yükseköğretime GeçiÅŸ Sınavı’nda (YGS) sorulan soruların sadece yüzde 20’sinin yayınlanmasına karar vermiÅŸti. 

Ankara Barosu BaÅŸkanlığı, ÖSYM Yönetim Kurulu kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay’da dava açmış; davayı gören Danıştay 8. Dairesi, söz konusu kararın yürütmesini 8 Aralık 2014 tarihinde oyçokluÄŸuyla durdurmuÅŸtu. Danıştay 8. Dairesi, söz konusu davayı 30 Nisan 2015 tarihinde karara baÄŸladı ve ÖSYM Yönetim Kurulu’nun 2014 yılında yapılan YGS’de sorulan soruların sadece yüzde 20’sinin yayınlanmasına iliÅŸkin kararını oyçokluÄŸuyla iptal etti. 

Ä°ptal kararında, “Davalı idarece hukuki güvenlik, açıklık ve ÅŸeffaflık ilkelerine aykırı olarak tesis edilen ve 2014 YGS’de sorulacak soruların belli bir kısmının yayınlanmaması niteliÄŸinde bulunan dava konusu iÅŸlemin, ülkemizin de taraf olduÄŸu uluslararası sözleÅŸmelerle güvence altına alınan ve ‘hukuk devletinin’ vazgeçilmez ilkelerinden olan ‘hak arama özgürlüğü’, ‘adil yargılanma hakkı’ ve ‘mahkemeye baÅŸvuru hakkını’ doÄŸrudan ve dolaylı olarak ihlal ettiÄŸi sonucuna varılmıştır” denildi. 

Ankara Barosu BaÅŸkanı Hakan Canduran, Danıştay’ın verdiÄŸi iptal karıyla önemli bir yanlıştan dönüldüğünü söyledi. Ãœniversite sınavlarına her yıl yüz binlerce gencin girdiÄŸini anımsatan Hakan Canduran, “Soruların yayınlamaması, hatalı soru ve yanıtların düzeltilmesini engellediÄŸi gibi sınava giren gençlerin sınav sonucuna itiraz hakkını da fiilen ortadan kaldırıyordu. Bu da hak arama özgürlüğünün sınırlanması anlamına geliyordu. DUSDATA’nın giriÅŸimiyle Ankara Barosu’nun açtığı dava sayesinde tüm bu olumsuzluklar ortadan kalkacak” dedi. 

haberler.com