SIKÇA SORULAN SORULAR
Bu konuda yayınlanmış olan yönetmelikte ki ilgili madde şu şekildedir;
Uzmanlık eğitimine giriş sınavlarına başvuru şartları
MADDE 16 : (1) Uzmanlık eğitimine giriş sınavlarına başvurabilmek için aşağıdaki şartlar aranır;
a) Uzmanlık eÄŸitimine giriÅŸ sınavlarının yapıldığı tarih itibarıyla Türkiye’de tabiplik veya diÅŸ hekimliÄŸi mesleÄŸini yapmaya yetkili olmak,
b) 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinin (A) fıkrasının (4) ve (5) numaralı bentlerinde sayılan şartlara sahip bulunmak,
c) Askerlikle ilişiği bulunmamak veya askerlik hizmetini yapmış yada yedek sınıfa geçirilmiş yahut 1111 sayılı Askerlik Kanununun 86. ve 89. maddelerinde öngörülen durumlardan birine girmemiş olmak,
ç) Meslek ve sanatını uygulamasına ve uzman olmak istediği dalda çalışmasına engel teşkil edebilecek bedeni ve ruhi bir hastalığı olmamak,
d) 1111 sayılı Askerlik Kanununa ve 1076 sayılı Yedek Subay ve Yedek Askeri Memurlar Kanununa göre askerlik hizmetini yapmakta olanlar için, bu hizmetlerini uzmanlık eğitimine giriş sınavı gününden itibaren üç ay içinde bitirebilecek durumda olmak, görevden çekilen veya çekilmiş sayılan memurlar için yeniden kamu görevine girebilmek için belirlenen kanuni süresi uzmanlık eğitimi giriş sınavı gününden itibaren üç ay içinde bitecek durumda bulunmak.
Haziran,Temmuz aylarında yeni mezun olan meslektaşlarımız 2 yıl boyunca askerliklerini bir hak olarak tehir ettirebilir ve sınava girmelerine engel değildir. Diğer meslektaşlarımız için ise;
DUS başvuru şartlarının:
c) Askerlikle ilişiği bulunmamak veya askerlik hizmetini yapmış ya da yedek sınıfa geçirilmiş yahut 1111 sayılı Askerlik Kanununun 86 ncı ve 89 uncu maddelerinde öngörülen durumlardan birine girmemiş olmak,
d) 1111 sayılı Askerlik Kanununa ve 1076 sayılı Yedek Subay ve Yedek Askeri Memurlar Kanununa göre askerlik hizmetini yapmakta olanlar için, bu hizmetlerini uzmanlık eÄŸitimine giriÅŸ sınavı gününden itibaren üç ay içinde bitirebilecek durumda olmak, görevden çekilen veya çekilmiÅŸ sayılan memurlar için yeniden kamu görevine girebilmek için belirlenen kanuni süresi uzmanlık eÄŸitimi giriÅŸ sınavı gününden itibaren üç ay içinde bitecek durumda bulunmak. Maddelerine uymak ÅŸartıyla Askerlik DUS’a girmeye engel deÄŸildir. Ayrıca; 1111 sayılı Askerlik Kanunu’nun 35 inci maddesinin (E) fıkrası ile; Devlet veya kendi hesaplarına yurt içinde veya yurt dışında staj, yüksek lisans, ihtisas veya doktora yapanların, ilgili kurum amirinin teklifi üzerine, 35 yaşını doldurdukları yılın sonuna kadar, askere celp ve sevkleri tehir edilebileceÄŸi belirtilmiÅŸtir. Yani bu maddeye göre, ihtisas yapacağınız bölümün eÄŸitim süresinin tamamlanması tarihine kadar 35 yaşınızı tamamlamamış olmanız gerekmektedir. ÖrneÄŸin; Ortodonti alanında 4 yıl ihtisas yapacak bir meslektaşımız 31 yaşına kadar bu uzmanlık dalını tercih edebilir.
Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi |
4 yıl |
Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi |
3 yıl |
Çocuk Diş Hekimliği |
3 yıl |
Endodonti |
3 yıl |
Ortodonti |
4 yıl |
Periodontoloji |
3 yıl |
Protetik DiÅŸ Tedavisi |
3 yıl |
Restoratif DiÅŸ Tedavisi |
3 yıl |
(1) Bu çizelge 6/4/2011 tarihli ve 6225 sayılı Kanunun 10. maddesinin hükmüdür. |
Uzmanlık eğitimine giriş sınavlarının sonuçları ve uzmanlık eğitimine başlamalar şu şekilde sıralanabilir.
MADDE 18 – (1) Çizelgelerde belirtilen uzmanlık dallarında uzmanlık öğrencisi olabilmek için TUS veya DUS’a girenler, mesleki bilgi sınavında aldıkları puanlara ve tercihlere göre ÖSYM tarafından sıralanır ve uzmanlık eÄŸitimi alanlarına yerleÅŸtirilir.
(2)Mesleki bilgi sınav puanında eÅŸitlik olması halinde seçimi yapılan uzmanlık dalını daha üst tercihinde gösterene öncelik verilir, bu durumda da eÅŸitliÄŸin bozulmaması halinde doÄŸum tarihi daha yeni olan adaya öncelik verilir.”
(3) Sınav sonuçları ÖSYM tarafından ilan edilir ve ilgili kurumlara bildirilir.ÖSYM tarafından yapılan ilan kanuni tebligat yerine geçer.
(4) ÖSYM tarafından yerleştirilenler, uzmanlık eğitimine başlatılmak üzere gereken işlemlerin yapılması için sonuçların ilanı tarihinden itibaren on iş günü içerisinde ilgili kuruma başvurur.Uzmanlık eğitimine atama ve göreve başlama işlemleri kırk beş gün içinde tamamlanır. Uzmanlık eğitimine başlamasına mani ve kabul edilebilir kanuni gerekçeleri olmaksızın görevine başlamayanların atamaları iptal edilir.
(5) Adayların tercih etmemesi, adayların yerleÅŸtirilmesine raÄŸmen durumlarının atanmaya uygun olmaması veya yerleÅŸtirilmesi yapılan adayların baÅŸvuru süresi içinde baÅŸvurmaması nedeniyle boÅŸ kalan kontenjanlar, ilgili kurumlar tarafından baÅŸvuru süresinin sona ermesinden itibaren on iÅŸ günü içinde ÖSYM’ye bildirilir. ÖSYM tarafından ilgili sınav döneminde bir defaya mahsus olmak üzere otuz gün içinde ek yerleÅŸtirme yapılır.
(6) Aşağıdaki hallerde yerleştirmeye esas mesleki bilgi puanı %2 oranında düşürülür:
a) Uzmanlık eğitimine devam etmekte iken sınava girildiğinde.
b) Uzmanlık eğitimine devam etmekte iken istifa edenlerin istifalarını takip eden ilk sınavda.
c) Bir uzmanlık alanına yerleştirildiği halde eğitime başlamayanların takip eden ilk sınavda.
(7) Uzmanlık eğitimi giriş sınavı şartlarını taşımaksızın sınava girenler, başarılı olsalar bile uzmanlık eğitimine başlatılmazlar.Şartlardan herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanlar ile uzmanlık eğitimi sırasında bu şartlardan herhangi birini kaybedenlerin uzmanlık eğitimine son verilir.
DUS Kurslarımız öncelikle;
Şu an için Adana, Adıyaman, Afyon, Ankara, Ankara Bahçeli, Ankara Cebeci, Ankara Kumrular, Antalya, Antalya Kepez, Aydın, Bakü, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul Haseki, İstanbul Halkalı, İstanbul Kadıköy, İstanbul Pendik, İzmir, İzmir Asya Tıp, İzmir Balçova, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Kocaeli Umuttepe, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Ordu, Rize, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Trabzon, Tokat, Van, Zonguldak…
Detaylar web sayfamızda ve Facebook sayfamızda duyurulacaktır. Şubelerimizin iletişim bilgileri için tıklayınız